Ga naar de inhoud

Reis naar Oekraïne oktober 2014

Er is een team van stichting Dobre Destiny naar Oekraïne geweest. Het was een indrukwekkende reis. Gelukkig was het nog niet erg koud en lag er nog geen sneeuw. We realiseren ons wel dat de Oekrainsche mensen voor een zware winter staan. Afgelopen maand heeft st. DD een transport gezonden met vooral warme dekens, kleding en schoenen. Deze is goed aangekomen. Hiervan hebben we tijdens deze reis een klein beetje uit kunnen delen.

Onze dank gaat uit naar vele Nederlanders die hiervoor kleding en dekens hebben gegeven.

De oorlog in het oosten van Oekraine drukt erg op de bevolking. Dit is ook merkbaar in het westen. Het is onzeker wat Rusland nog meer gaat doen. De waarde van de Grivna blijft zakken. 18.5, het leven is stukken duurder geworden.

De Kovcheg kerk geeft hulp aan kinderen uit Mariupol. Het was hartverwarmend om deze kinderen met hun begeleidsters te ontmoeten. De begeleidsters hebben afscheid van hun dierbaren moeten nemen en weten niet of ze elkaar weer terug zien. De kinderen maken een hele goede indruk, niet angstig of verdrietig. De 5 leidsters blijven bij ze en gaan zelf ook niet even naar huis.

In Mariupol is het erg onzeker. Er rijden nog geen tanks door de straten maar als er iets gebeurd op straat kan er zomaar worden geschoten. Niemand weet wie de vijand is. Men werkt nog wel, maar bankzaken liggen vrijwel stil. De mensen van de Kovcheg kerk geven wat ze kunnen. Omdat het financieel steeds zwaarder wordt, is het steeds moeilijker de kinderen gevarieerd te eten te geven. De kapotte kachel is welliswaar vervangen maar de lening die daarvoor is aangegaan moet worden betaald evenals de energierekening die voor elke Oekrainer dit jaar dubbel zo hoog is.

De Bakkerij

De bakkerij draait goed. Andre, de Nederlandse bakker, ziet dat er goed gebakken wordt en dat het eigenlijk wel bijzonder is dat ze deze kwaliteit met deze aparatuur leveren. Het aantal afnemende winkels is toegenomen. De bouw voor de nieuwe bakkerij is begonnen, deze weken wordt het fundament gemaakt. Er is echter geld nodig om de bouw verder te kunnen doen. Dankbaar zijn we dat de oven in de bakkerij het nog volhoudt. Hopelijk redt hij het nog deze winter.

Vrouwenhuis

Eindelijk zien we ook weer vordering met de bouw van het nieuwe vrouwenhuis. langzaam maar gestadig. Isolatie materiaal is aangbracht en muren voor de kamers worden opgetrokken

Units

Het plein voor de Units is bestraat! Het ziet er mooi uit! In de units wordt huisgroep gehouden en de leiders van de opvangcentra’s hebben er hun vergaderingen. Langzaam worden nu de plannen voor de crisisopvang realiteit. Er komt een 24 uurs bezetting, zodat ten alle tijden mensen in nood daar terecht kunnen. Ook gaan er nu teams op de bazar  staan met een grote partytent (ooit door DD geschonken). In deze partytent wordt koffie geschonken en is er aanspaak voor mensen met vragen. Vooral als het weer kouder wodt zal deze tent een centrale plek op de bazar krijgen.

Tot zover deze update, we houden u graag op de hoogte.