Ga naar de inhoud

Een terugblik op het afgelopen jaar

Verslag van de activiteiten van Dobre Destiny in 2019

Aan het eind van 2019 is het een goed moment om terug te blikken op de activiteiten die we als stichting Dobre Destiny hebben mogen ondernemen in het afgelopen jaar. We hebben diverse donaties ontvangen in de vorm van giften en in natura. Dit alles heeft bijgedragen aan onze doelstelling, het bieden van hulp aan mensen in Oekraïne die gebukt gaan onder de gevolgen van armoede. Wij zijn alle donateurs heel dankbaar voor hun steun!

Kinderhuis

Het kinderhuis in Novovolynsk wordt op verschillende manieren gesteund door Dobre Destiny. De vaste gevers van het project ‘Sponsor een wasbeurt’ zorgen voor extra inkomsten waarmee wasmiddel, shampoo en tandpasta voor de kinderen aangeschaft kan worden. Ook ontvingen we een gift van een kerk op Texel het kinderhuis. Dit is gebruikt voor de aanschaf van keukenmeubilair.

kinderen laten wasmiddel en schoonmaakmiddelen zien

Een ander project dat we jaarlijks ondersteunen is de zomervakantie voor de kinderen. Dankzij giften uit Nederland konden de kinderen ook het afgelopen jaar weer op zomerkamp bij de Zwarte Zee. Een groep van zo’n 30 kinderen en de leiding hebben tien dagen volop genoten van zon en gezonde zeelucht.

De bakkerij

Met steun van Dobre Destiny is een bakkerij opgezet in Novolynsk waar mensen uit een van de opvanghuizen voor verslaafden werken. Ze leren een vak en het helpt hen de draad van hun leven weer op te pakken. De huidige bakkerij is inmiddels te klein en aan vervanging toe. De nieuwe bakkerij is inmiddels gereed en wordt nu van binnen afgewerkt en elektriciteit wordt aangelegd. Vanuit Nederland zijn tweedehands apparatuur en ovens overgebracht naar de nieuwe bakkerij.

In april en november heeft een aantal vrijwilligers uit Hoogeveen en omgeving met ervaring in het bakkersvak een bezoek gebracht aan het project om het personeel en het bouwproces van de bakkerij te begeleiden.

werkbezoek aan de nieuwe bakkerij

Nieuwbouw voor de opvang van vrouwen

Op een terrein buiten Novovolynsk worden vrouwen met een verslavingsachtergrond opgevangen. Om meer vrouwen te kunnen helpen, wordt er momenteel op hetzelfde terrein een nieuw opvanghuis gebouwd dat ruimte moet gaan bieden aan 20 nieuwe bewoonsters. Dit jaar hebben we een gift ontvangen voor de aanschaf van de verwarming.

nieuwbouw vrouwenopvang

Hulptransporten

Vanuit Nederland probeert Dobre Destiny zoveel mogelijk hulpgoederen te verzamelen die de mensen in de Oekraïne goed kunnen gebruiken. Elk jaar gaat vanuit Nederland een volgeladen vrachtwagen die kant op. Het laatste transport vond plaats in september. We brachten o.a. kleding, schoenen, kinderspeelgoed en meubilair voor de verschillende projecten die in en rond Novolynsk zijn opgezet.

inladen hulptransport