Kinderhuizen

Dobre Destiny ondersteunt de twee kinderhuizen die de Kovcheg-kerk heeft opgezet voor wezen en kinderen die door omstandigheden niet thuis kunnen wonen.

In beide kinderhuizen worden tussen de 25 en 30 kinderen opgevangen, in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Ongeveer de helft is echt wees. Anderen hebben ergens nog een ouder of (verre) familie wonen. Het uitgangspunt is dat kinderen altijd weer terug naar huis kunnen mits de situatie daar is verbeterd. Waar mogelijk worden de ouders ook ondersteund. De leidsters van het kinderhuizen streven ernaar dat een kind vanuit zijn getraumatiseerde situatie tot rust komt en in een liefdevolle omgeving verder kan groeien. Ondertussen gaan de kinderen in Novovolynsk naar school. Ontplooiing en ontwikkeling van het kind staan centraal. Ik het ‘oude’ kinderhuis wonen kinderen uit de omgeving van Novovolynsk. In het nieuwe kinderhuis werden sinds 2014 tijdelijk kinderen uit het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne (omgeving Mariupol) opgevangen.

Kindervakanties

Bij wet is vastgelegd dat kinderen uit tehuizen in Oekraïne twee weken per jaar op vakantie moeten. De familie Karssies uit Bedum (Groningen) zet zich ieder jaar weer in voor Dobre Destiny door op allerlei manieren financiën bijeen te brengen om de kinderen een vakantie te kunnen geven. Voor de kinderen is dit een heel groot gebaar omdat ze merken dat er mensen zijn die om hen geven. Mede dankzij dit initiatief blijft ook het bestaansrecht van de kinderhuizen gewaarborgd. Ook dit jaar gaan de kinderen in juli weer naar het zomerkamp bij het Sweetes meer.