Ga naar de inhoud

Nieuws Situatie Oekraïne

europa-oekraine-roodzondag 7 juni 2015

OVSE ziet toename van aantal gevechten

De waarnemers van de OVSE melden een toenemend aantal schendingen van het staakt-het-vuren. Gistermorgen werden 88 explosies geregistreerd in de omgeving van het vliegveld bij de stad Donetsk, voor het merendeel een schotenwisseling vanuit het door de rebellen bezette Spartak en het Oekraïense leger in Vodiane en Opitne. Daarbij zou verboden artillerie van meer dan 100 mm. zijn ingezet. Gistermiddag ging het om 111 explosies tussen Moeravejnik, waar het leger zich bevindt, en Zjaboenki waar de rebellen zitten.

Het is rustig in en rond de stad Marioepol, constateert de OVSE. Omdat het te onveilig is, werd door de waarnemers opnieuw afgezien van een bezoek aan Sjirokine, een strategisch gelegen stadje op 20 kilometer oostelijk van Marioepol. Eenheden van het leger in Sjirokine worden geregeld aangevallen door pro-Russische rebellen. Vanuit een onbemand verkenningsvliegtuig van de OVSE werd geconstateerd dat in Sjirokine een huis in brand stond.

In de provincie Loehansk is het over het algemeen ook rustig, al werden door waarnemers wel tijdens een bezoek aan het door rebellen bezette Slovjanoserbsk 15 artillerieschoten gehoord. Nadat een mortiergranaat was afgeschoten ontstond een schotenwisseling met kleine wapens.
Bij bezoeken aan diverse ziekenhuizen in de door de separatisten bezette gebieden kregen de waarnemers van de OVSE steeds te horen dat er een tekort aan medicijnen is, maar ook aan voedsel en andere eerste levensbehoeften.

Bron: OVSE