Ga naar de inhoud

Reisverslag Oekraïne begin 2013

Eind maart zijn we met een team van 6 personen afgereisd naar Novovolynsk. De hoeveelheid sneeuw die nog in Oekraïne lag was nog meer als wat we verwacht hadden. Bovendien sneeuwde het zelfs nog tijdens ons verblijf. Na een vlucht en een 3,5 uur durende trip vanaf L’viv was het heerlijk zo aan tafel te kunnen aanschuiven. Sweta had als van ouds een heerlijke maaltijd bereid. Na een prima nacht waren we allemaal weer fit om naar de dienst van de kerk te gaan. Erg leuk om vele bekenden weer te ontmoeten.

Kinderhuis

In de middag hebben we genoten van de tijd die we in het kinderhuis doorbrachten. Twee dames van ons team bleken over ongeëvenaarde clowns talenten te beschikken. Erg leuk hoe hun improvisatie actie met de kinderen ontplooide tot een gezellig feestje!! Bovendien konden we dankzij een gulle gever vanuit Nederland een flinke hoeveelheid snoep meebrengen. Overigens bewonderenswaardig hoe beleefd de kinderen wachtten met nemen van snoep totdat het hun aangereikt werd. Andre is dezelfde nacht gaan meedraaien in de bakkerij. De volgende dagen hebben we diverse centra bezocht.

Het vrouwenhuis

Omdat er zoveel sneeuw lag moesten we via een omweg naar het terrein van het vrouwenhuis. Omdat er geen water was waren er op dat moment niet veel vrouwen aanwezig. Zogezegd heel goed om als Nederlanders een heel klein beetje te zien wat een barre Oekraïense winter inhoud. De sfeer in het vrouwenhuis was erg fijn. Samen gezongen, gebabbeld, gebeden. Het nieuwe huis vordert! Omdat de sneeuw al vroeg dit jaar zich aandiende moesten ze stoppen met de bouw. Maar inmiddels is de bouw weer gestart.

Mannencentra

Bij een van de mannencentra zagen we een paar laarzen die uit de hulpgoederen vrachtwagen was gekomen. Omdat de laarzen knal geel waren was het makkelijk herkenning. Het was de grootste maat (48). Ze gebruiken de laarzen om naar de varkens hokken te komen. Gezien een ieder in deze maat past zijn het laarzen voor algemeen gebruik!!

Units, dagopvang

Na diverse andere bezoeken ging de tijd snel voorbij. Onderweg zijn we nog gestopt bij de units. Hier brand de kachel!! Een dezer weken wordt gestart met het doel waar  voor de units er neergezet zijn.  Een aanlooppunt voor een ieder die hulpvraag heeft en preventie centrum. Het was een korte maar zeer functionele, prima reis.

De Bakkerij

De bakkerij draait volop, Het is goed om te zien hoe zij dit bedrijf runnen en welke vooruitgang ze boeken met de middelen die ze daar tot hun beschikking hebben, de apparatuur is nagenoeg versleten en af.  André heeft enkele nachten met de bakkers(sters) mee gedraaid,  om  de bakprocessen e.d. te door lopen, om zo eventuele problemen die het  team tegen komt op te lossen.

We hebben  een verdeelbak voor het verwerken van kleinbrood meegenomen,  dit is om efficiënter te werken en om de vraag van kleinbrood  te beantwoorden. André heeft ze een nieuw product leren maken, het ons wel bekende “koffie broodje” wat enthousiast werd ontvangen. Ook zijn we met het hele team om de tafel gaan zitten  dit in het kader van  “teambuilding”,  er werden enkele punten besproken qua: hygiëne,  collegialiteit, bakprocessen, werktijden ,ect, cect. Deze bijeenkomst was nieuwe voor hen maar werd als zeer positief ervaren , en vraagt om voortzetting , we zullen hier uiteraard gehoor aan geven.

Het was een vruchtbare reis, en we hebben dan ook diep respect voor de mensen die werkzaam zijn in deze bakkerij!