Ga naar de inhoud

Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat veel Oekrainers moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Bijna een derde (32 procent) van de mensen die door het Gorsenin Instituut zijn gevraagd naar hun financiële situatie zegt elke maand met moeite de eindjes aan elkaar te knopen en soms niet het geld te hebben om eten te kopen. Voor 31,7 procent van de ondervraagden is het kopen van voedsel geen probleem, maar het aanschaffen van kleding en schoenen is dat weer wél.

Ruim een kwart (26,4 procent) kan wel in zíjn of haar levensonderhoud voorzien, maar grotere uitgaven doen als nieuwe meubels of een koelkast zit er niet aan. Nogeens 6 procent kan zich geen eigen huis of een auto veroorloven. Slechts 1,7 procent van de ondervraagde Oekrainers leeft zonder financiële bekommernissen.

Veel vooruitgang zit er niet in. Dat blijkt uit cijfers van het Politiek Instituut. Deze organisatie meldt dat maar 8 procent van de ondervraagden er afgelopen jaar financieel op vooruit is gegaan. Dit onderzoek wijst uit dat 39 procent (tegen 31,7 procent bij Gorsenin) wel genoeg te eten heeft, maar amper geld voor kleding en schoenen.

Bron: Ukrinform